Heimito von Doderer-Gesellschaft

Gesellschaft Aktuell

Suche

GESELLSCHAFT

Aktuell

Mitgliedschaft

Schriften

Forum

Kontakt

DODERER

Einführung

Forschung

Kurzvita

Werk

Audio

Galerie

PREIS

REZENSIONEN

DOWNLOADS

SUCHE

HILFE

IMPRESSUM

grafik

Heimito von Doderer: Ieder mens een moordenaar

Heimito von Doderer

Ieder mens een moordenaar.
Vertaald door Nelleke van Maaren.
Amsterdam: Atlas 2002.

400 blz., gebonden, Format 13,5 x 21,0
EUR 27,50
ISBN 90-4500312-0

click to enlarge

Louison Veik, de jongste dochter van rechtbankpresident Veik, wordt vermoord en van haar kostbare sieraden beroofd. Het onderzoek naar de moordenaar levert niets op, de zaak verdwijnt in de bureauladen. Zeven jaar lang ligt het dossier daar te verstoffen, tot de dag dat Conrad Castiletz trouwt met de zuster van het slachtoffer. Voor het eerst ziet hij een portret van het dode meisje en een diepe, onverklaarbare genegenheid voor haar maakt zich van hem meester. Als door een merkwaardige obsessie gedreven probeert hij nu de misdaad op te helderen, maar verwaarloost daarbij zijn eigen vrouw en brengt zijn hele bestaan in gevaar. Maar hij is al zozeer in den ban van de dode Louison geraakt dat zijn leven alleen nog zin kann hebben als hij de moordenaar vindt. De ontdekking die hij ten slotte doet, is huiveringwekkend...

De Oostenrijkse schrijver Heimito von Doderer (1896 - 1966) studeerde na zijn gevangenschap in Siberië historie en psychologie en promoveerde in 1925. Zijn oorlogservaringen verwerkte hij in enkele romans. Terugkerende thema's in zijn werk zijn de 'tweede geboorte' en de demonische kracht van het individu. Zijn beroemdste werken zijn Strudlhoftrappen en Die Dämonen.

Deel Een

1

Ieder mens krijgt zijn kinderjaren als een omgekeerde emmer over zijn hoofd gezet. Pas later blijkt wat erin zat. Maar ons leven lang druipt het langs ons heen, hoe vaak we ook van kleren of kostuum wisselen.
De man wiens leven hier verteld gaat worden - zijn geval baarde niet alleen enig opzien binnen, maar ook buiten de Duitse grenzen toen de feiten later beter bekend werden - zou bijna als bewijs kunnen gelden dat we de inhoud van de betreffende emmer nooit kunnen wegwassen.
Als kind werd hij 'Kokosch' genoemd, naar zijn eigen eerste stamelende manier om de nam Conrad uit te spreken...

nach oben
nach oben

Gesellschaft - Aktuell | Mitgliedschaft | Schriften | Forum | Kontakt
Doderer - Einführung | Forschung | Kurzvita | Werk | Audio | Galerie
Preis - Rezensionen - Downloads - Suche - Hilfe - Impressum

© Heimito von Doderer-Gesellschaft e.V. 2001-2013, www.doderer-gesellschaft.org.